Hailuodon Panimo osaksi vanhaa kyläkauppamiljöötä

Eräänä aivan tavallisena päivänä Hailuodon lautan puskiessa kohti kotisatamaa hailuotolaiset kaverukset Kimmo Kaukonen ja saksalaislähtöinen Jürgen Hendlmeier heittivät ilmaan puolihuolimattoman ajatuksen omasta olutpanimosta. Nyt muutama vuosi myöhemmin ajatus on valjastettu käytäntöön. Tuon lauttamatkan ja nykyhetken väliin mahtuu lukuisia tunteja oluen panemista, tastingejä ja laadun tarkkailua. Miehet ovat tehneet 25 litran erissä erilaisia oluita ja lopputulos on miellyttänyt niin herroja itseään kuin ulkopuolisiakin. Pian on aika nostaa kotipanimotarvikkeet syrjään ja siirtyä uusiin tuotantotiloihin tekemään olutta jopa 150 000 litran vuosikapasiteetilla.

Kuvassa Hailuodon Panimon pääosakkaat. Perustajajäsenet ja oluenpanijat alarivissä Jürgen Hendlmeier (vas) ja Kimmo Kaukonen. Ylärivissä Paavo Sipola (vas) ja Timo Heikkilä. Kuva: Aki Roukala

Hailuodon Panimon oluet ovat saksalaistyyppisiä luomuoluita. Valikoimassa tulee olemaan kuusi eri päätuotetta, joista löytyy sekä pohja-, että pintahiivaoluita. Tämän rinnalle saadaan kausituotteita, kuten vahva ja tumma jouluolut.

Hailuodon Panimon valttina on saaren puhdas pohjavesi. Samoin raaka-aineet, kuten marjat ja yrtit sekä myöhemmin myös mallasohra saadaan Hailuodosta. Varsinainen tuotanto alkaa suunnitelmien mukaan ensi keväänä ja ensimmäinen myyntierä sijoittuu loppukesään.

Hailuodon Panimo remontoi parhaillaan toimitiloikseen entistä Hailuodon Osuuskaupan varastorakennusta Hailuodon kylällä. Hailuodon Panimon laitteisto tulee saksalaiselta toimittajalta, jossa tehdään modernilla otteella perinteisen näköisiä laitteita. Tiilestä muuratut kuparihattuiset mäskäysastiat ja valtava puutynnyri istuvat hienosti vanhaan varastomiljööseen. Tiloissa tulee olemaan myös tunnelmallinen ravintolatila, josta on suora näköyhteys tuotantolaittesiin. Olut-tastingin lomassa on näin mahdollista seurata oluen valmistusprosessia suuren ikkunan läpi.

hailuoto-tapio-1

Hailuodon Osuuskaupan varastomies Tapio Piekkola tulevan Panimon edustalla 60-luvulla. Kuva: Eila Seinijoen kotialbumi.

Varastorakennuksella on pitkä historia. Se toimi vuosikymmeniä vuonna 1943 avatun Hailuodon Osuuskaupan varastona. Alun perin varsinainen päämyymälä Hailuodossa sijaitsi Ojakylässä, mutta myymälän tuhouduttua tulipalossa rakennettiin Hailuodon Osuuskauppa keskikylälle. Se toimi saaren keskustoimipaikkana. Kylällä kerättiin talouksista puutelistoja ja tarvittavat tavarat tilattiin kaupalle. Iso varastorakennus mahdollisti tavaroiden säilyttämisen ja Hailuodon Osuuskauppa toimi myös saaren kelirikkovarastona syksyisin ja keväisin.

hailuoto-tapio

Tapio Piekkola ja varastorakennukseen matkalla olevat limonaadi- eli lemukkalaatikot Hailuodon Osuuskaupan pihapiirissä 60-luvulla. Kuva: Eila Seinijoen kotialbumi.

hailuoto-aaro

Aaro Seinijoki Hailuodon Osuuskaupan pihapiirissä. Seinijoki aloitti työt osuuskaupan myymäläapulaisena vuonna 1958. Hän työskenteli myös myymälän autonkuljettajana sekä varastonhoitajana.

Hailuodon Panimon tiloihin on Osuuskaupan historian aikana varastoitu suuret määrät kyläläisille tarpeellisia tavaroita. Varastorakennuksen Ojakylän puoleisessa päädyssä säilytettiin ennen vanhaan maalijauheet, torjunta-aineet ja traktorien voiteluöljyt. Viereinen hirsiosa oli alun perin toiminut hevostallina, mutta Hailuodon Osuuskaupan aikana siellä säilytettiin karjan rehuja, leseitä, pieniä määriä ohraa ja kauraa sekä muuta säkkitavaraa.

Kun nousi puuportaat ylös, vastassa olivat paimenlangat, hevosniittokoneen osia sekä valutavaroita muurauksia varten. Yläkerrassa säilytettiin myös köydet sekä kyläläisten ennakkoon ostamat polkupyörät. Lisäksi ylhäältä löytyi pieni ruissiilo, josta johti torvi alakertaan. Siinä ruis pussitettiin asiakkaita varten.

Varastorakennuksen hirsiosan vieressä oli ”puula” eli puuvarasto. Puulaa seurasi tiiliosainen tila, jonka seiniin nojasivat suolasäkit. Näissä tiloissa varastoitiin meri- ja vuorisuolat. Hailuodossa merisuolaa myytiin kalojen suolausta varten ja vuorisuolaa käytettiin puolestaan heiniin. Eläimille kerätyt heinät suolattiin kevyesti vuorisuolalla, sillä suola sitoi kosteutta ja myös eläimet pitivät suolan mausta. Säkeistä paennut suola söi ajan saatossa tiiliseinää, niin että sen saattoi havaita silmin.

Varaston kylänpuoleisessa päädyssä toimi levyvarasto, josta löytyivät lastulevyt sekä monenlaisia nauloja 10kg laatikoissa. Naulat myytiin myymälän puolella irtotavarana.

hailuodon-kauppa-1

Hailuodon Osuuskaupan arkea vuonna 1948. Kuva: Pohjan kuva oy. Kuva Eila Seinijoen kotialbumista.

Hailuodon Osuuskauppa oli sekatavarakauppa, mutta myös paljon enemmän. Se oli sosiaalinen tapaamispaikka, jossa kyläläiset saattoivat vaihtaa kuulumiset ja nähdä toisiaan. Aukiolopäivinä kaupan ovi kävi tiuhaan. Elintarvikkeiden lisäksi kaupasta saattoi hankkia leninkikankaita, hattuja ja kosmetiikkaa.  Miehille myytiin Suave-hiusrasvaa sekä kölninvettä ja naisille  muun muassa kynsilakkaa sekä kasvosaippuaa.  Tammikuussa ns. ”valkoviikoilla” myytiin lakanakankaat. Jauhot myytiin ja punnittiin ajan mukaisesti irtotavarana.

Hailuoto-seura kunnosti varsinaisen kaupparakennuksen talkootyövoimin vuonna 2008 ja siinä toimii nykyisin käsityömyymälä ja galleria Luovon Puoji. Nyt on Hailuodon Panimon vuoro herättää eloon nostalginen varastorakennus. Pian varastossa käyvät taas vilkkaat askeleet ja mallasohraa kannetaan sisään kuin vilja- ja suolasäkkejä aikoinaan.

hailuodon-kauppiaat

Kuvassa Hailuodon Osuuskaupan johto- ja henkilökuntaa vuonna 1948. Kuvassa näkyvät johtaja Yrjö Sallinen sekä muut johtokunnan jäsenet A.kauppi, J.L Suomela, Jaakko Toikki, F.Rantapirkola, Albert Smed, Y. Töyrä sekä Nestori Hahto. Kuvassa ovat myös henkilökuntaan kuuluvat Eeva Molander, Aune Mattila, Elvi Rundelin, Anni Toikki, Eero Sauvola, Aune Kleemola, Veikko Lepistö ja Salli Haapala. Kuva: Pohjan kuva, Oulu.  Kuvan lähde: Eila Seinijoen kotialbumista.

Lähteet:

Haastatteluaineisto Aaro ja Eila Seinijoki sekä Hailuodon Panimon perustajat Kimmo Kaukonen ja Jürgen Hendlmeier.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hailuodon Panimo osaksi vanhaa kyläkauppamiljöötä

  1. Paluuviite: Kippis! | Rantatöyrä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s